Impotencija

ŠTA JE IMPOTENCIJA?

Impotencija ili erektilna disfunkcija predstavlja trajnu nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljne da omogući zadovoljavajuće seksualne performanse. Erektilna disfunkcija ima značajan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje muškaraca širom sveta i takođe može uticati na kvalitetu života obolelih i njihovih partnera.

Erekcija penisa je složen fenomen koji uključuje delikatnu i koordinisanu ravnotežu između neuroloških, vaskularnih i tkivnih delova. Ovo uključuje arterijsku dilataciju, opuštanje trabekularnog glatkog mišića i aktiviranje telesnog veno-okluzivnog mehanizma.

Najčešći faktori povećanog rizika za erektilnu disfunkciju uključuju kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, dijabetes melitus, hiperlipidemija, hipogonadizam, simptomi problema sa donjim mokraćnim traktom, metabolički sindrom, depresija i pušenje.

Simptomi erektilne disfunkcije mogu se pojaviti kod većine muškaraca kao prolazni, ali u stvari, simptomatologija je istrajna. Ako se ne leči, može izazvati mnogo frustracija.

Stručnjaci seksualne medicine tvrde da većina pacijenata koji se suočavaju sa erektilnom disfunkcijom ne shvataju važnost bolesti i teže je da je ignorišu.

Koji su drugi tretmani dostupni za erektilnu disfunkciju? Da li mogu da lečim svoju erektilnu disfunkciju bez lekova i preparata? Sledeće promene u životnom stilu mogu biti korisne za pacijente sa erektilnom disfunkcijom: uravnotežena ishrana, održavanje zdrave telesne težine,redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja, izbegavanje prekomernog konzumiranja alkohola i nedozvoljenih droga, traženje pomoći za emocionalna i fiziološka pitanja.